Контакт Магазини Вход клиенти
Навигация
ЗООМАРКЕТ ООД
Категории в блога
media

Света се дели на две категории – любители на кучета и любители на котки. Хората от първата категория смятат че да имаш куче е по-яко от това да имаш котка. Ето ви 50 + 1 факта да обичате кучетата повече.


· Кучетата разбират до 250 думи и жеста, могат да броят до 5 и да решават елементарни математически задачи. Интелектуално те са на нивото на двегодишни деца.


· Кучетата могат да приспособят градския транспорт за свои нужди: те са се научили да пътуват в обществения транспорт в търсене на храна, пътешествайки по най-населените райони на града.


· Кучетата различават ултразвуковото свистене. Пол Макартни, знаейки това, е записал този звук в края на песента „A day in the life“ специално за своята шотландска овчарка.


· В древен Китай последна линия в отбраната на императора било малко куче порода пекинез: то се криело в ръкава и в случай на опасност изкачало и се хвърляло срещу врага.


· Когато лорд Байрон разбрал, че неговото куче не е допуснато в Тринити колидж /Кембридж/, където той учил, той докарал вместо него мечка.


· Влажния нос на кучето е нужен за да може да определи направлението откъдето идва миризмата.


· Нашийниците с шипове били изобретени в древна Гърция за защита врата на кучетата от нападение на вълци.


· Ако от Вашето куче се носи миризма на чипс, това още не значи че то е изяло вашето лакомство, не бързайте да го ругаете. Има такъв феномен „Frito Feet“, когато заради натрупали се на лапите бактерии те могат да миришат като чипс. Причината – несъблюдаване на хигиенните правила след разходка.


· Куче порода боксер, на име Banks и гъсока Buttons се сприятелили след като кучето попаднало в авария и ослепяло. Гъсокът му помогнал пак да стане на крака и станал негов водач. Buttons насочва своя приятел с шията си и с крякане, и нито за миг не го оставя сам.


· Всъщност кучетата пият вода като си извиват езика във форма на лъжичка, но не нагоре, а надолу от небцето.


· Малките кученца имат 28 зъба, възрастните кучета 42.


· Сърцето на едрото куче, както и при човека, в спокойно състояние бие от 60 до 100 удара в минута, при дребните породи – от 100 до 140 удара в минута.


· 72% от собствениците на кучета считат че тяхното куче може да предсказва приближаването на буря. Да предсказват времето на кучетата помага страхотния им слух: 10 пъти по-остър от този на човека.


· Кучето има три чифта клепачи: горни, долни и мигателна мембрана, която смазва и защитава очите.


· Кучето има 1700 вкусови рецептора. За сравнение при човека те са 9000.


· Кучето чувства миризмата 10 000 – 100 000 пъти по-добре от човека. Дръжте лакомствата си в надежно място.


· Като споменахме вкусотиите – шоколада е опасен за кучетата. Той съдържа теобромин, който поразява централната нервна система и сърдечния мускул на животното. В организма на човека това вещество се разгражда от ензими.


· Помнете, по мнението на Вашето куче Вие сте водач на глутницата. Във всеки случай така трябва да бъде.


· Кучетата инстинктивно търсят одобрението на лидера преди да направят нещо.


· Кучетата, както и хората, могат да хълцат когато ядат или пият вода много бързо.


· Както човешките деца, малките чихуахуа се раждат с меко място в горната част на черепа, което се втвърдява впоследствие.


· „Винаги излизат сухи от водата“ – тези думи важат напълно за кучетата порода нюфаундленд, които не се мокрят във водата, а благодарение на ципите между пръстите на лапите си са и отлични плувци.


· Най-бързото куче – грейхаунд на име Стар Тайтъл. Нейната максимална скорост е била 67,32 км/ч. Рекордът не е подобряван от 1994 година.


· Наднорменото тегло, за съжаление, е здравословен проблем №1 за кучетата.


· Съществуват 703 породи чистокръвни кучета.


· Кучетата преценят обектите отначало по тяхното движение, след това по тяхната яркост, и накрая по формата им.


· Рин Тин Тин е било първото куче „звезда в Холивуд“ и както всички звезди само е подписвало всичките си 22 договора за участие във филми с отпечатък от лапата си.


· Колкото е по-дълга муцуната на кучето, толкова по-ефективна е вътрешната му система за охлаждане.


· В митническата служба на САЩ през 1988 година са били зачислени кучетата Роки и Барко които били толкова добри в патрулирането на границата между САЩ и Мексико, известна още като „Кокаиновата алея“, че мексиканските наркобарони определили цена за главите им в размер на $ 30 000.


· 45% от кучетата спят на леглата на стопаните си.

· Кучетата порода „Боксер“ са наречени така заради маниера им да си играят с предните лапи.

· Кучетата порода „Чихуахуа“ са наречени в чест на щата Чихухуа, Мексико където са били открити.

· Кученцата започват да виждат нормално след 1-я месец.

· Кучетата порода Лундехунд имат по 6 пръста на всяка лапа.

· В Библията кучетата се споменават 14 пъти.

· Три кучета оживели след гибелта на Титаник – нюфаундленд, померански шпиц и пекинез. Разбира се всички те пътували първа класа.

· За първи път куче е клонирано от южнокорейския учен Хван Усок през 2005 година. Днес тази процедура струва $ 100 000.

· Най-възрастното куче, териер на име Макс, през август 2013 година е навършил 30 години. По човешки мерки – 210 г.!

· „Внимание, тревога“ – аналог на този сигнал при кучетата е махането с опашка вляво /относително кучето/.

· Кучета се научили да карат кола. Новозеландското дружество за защита правата на животните направило експеримент по време на който 3 кучета се научили да карат автомобил по права линия, и даже да завиват.

· Ръстът на най-високото куче порода Немски дог, изправено на задните си лапи е 2,20 метра.

· А най-малкото куче е чихуахуа с име Heaven Sent Brandy. Нейното тегло е 900гр., а ръста е колкото кутия от Coca-Cola.

· Първият закон за правата на животните е бил приет в Япония през 17-18 век. По този закон за убийството на куче е било предвидено смъртно наказание, а гражданите са били длъжни да се обръщат към бродещите кучета с „Високоблагородно куче“.

· Канарските острави са наречени в чест на кучето /от латинското „canis“/, което са обожествявали местните жители. А птицата „канарче“ е наречена в чест на тези острови.

· Съгласно законите от 14 век „Правосъдие митрополитско“, в древна Русия кучето се е приравнявало на един вол, 3 коня или стадо овце.

· Кучетата са преки наследници на вълците.

· Хищническата природа на кучето определя неговото хранене – то трябва да бъде максимално биологично съответстващо, тоест както при вълците – повече животински протеин, по-малко въглехидрати.

· Когато в СССР изпратили в космоса кучето Лайка, било предварително известно че тя ще загине. Такова отношение към животните възмутило женското дружество на американския щат Мисисипи и те написали писмо до ООН с предложение: ако за благото на науката е необходимо в космоса да бъдат изпращани живи същества то в нашия щат има достатъчно негърчета.

· 66% - с точно толкова собствениците на кучета се движат повече отколкото другите хора.