Контакт Магазини Вход клиенти
Навигация
ЗООМАРКЕТ ООД
Категории в блога
media

        Излагането на студения и сух зимен вятър и леден дъжд, киша и сняг може да причини напукване на лапите, сърбяща и лющеща се кожа. Но това не е единствената опасност, по време на разходките през зимата по лапите могат да попаднат химически вещества, които се използват за разтопяване на леда по улиците, и ако домашния любимец си ближе лапите, това може да причини възпаление на възглавничките на лапите и дори интоксикация.

 

        За да предотвратите проблеми с лапите и кожата на вашия домашен любимец през зимата, следвайте нашите съвети:

 

  • ·        Рязката промяна от влажен и студен въздух навън и сух и топъл въздух в дома ви, може да доведе до сърбеж по кожата и образуване на пърхот. Избърсвайте и подсушавайте добре кучето с кърпа след разходка, като обръщате специално внимание на лапите и между пръстите.
  • ·        Подстригвайте космите между пръстите на дългокосместите кучета, за да предотвратите образуване на спъстени топки от козина и сняг, солни кристали и разтопяващи леда химически вещества.
  • ·        Носете кърпа по време на разходка, за да почиствате лапите. След всяка разходка, измивайте добре лапите на кучето, за да премахнете солта и химикалите и проверявайте внимателно за пукнатини по възглавничките или зачервени участъци между пръстите.
  • ·        Къпете кучето си колкото се може по-рядко през зимния сезон. Честото къпане отстранява натуралната мазнина по кожата и може да причини суха и лющеща се кожа. Ако все пак кучето ви е много изцапано и трябва да го изкъпете, използвайте овлажняващ шампоан и балсам.
  • ·        Обличането на кучешки дрехи през зимата ще помогне на вашето куче да запази телесната си топлина и ще предпази козината от замърсяване и овлажняване.
  • ·        Използването на кучешки обувки ще предотврати контакта със солните кристали, отровни вещества, антифризи и химически вещества, разтопяващи леда. Също така ще възпрепятства натрупването на буци лед и сол между пръстите на лапите.
  • ·        Намазването с вазелин на възглавничките на лапите и между пръстите, преди разходка на кучето, предпазва лапите от солта и химичните вещества.
  • ·        Домашните любимци изхабяват допълнителна енергия през зимата, защото тялото им се опитва да запази телесната си топлина, и това може да причини дехидратация на организма. През зимния сезон трябва да увеличите дажбата на храната и да осигурявате постоянен достъп до прясна вода.