Контакт Магазини Вход клиенти
Навигация
ЗООМАРКЕТ ООД
Категории в блога
media

Разрешихме на нашето куче да гризе стар чифт обувки когато беше малко защото беше много забавно да го гледаш как си играе. Но сега то вече е на една година и гризе всички обувки които намери - последно това се случи с чифт нови скъпи официални обувки. Побеснях когато го направи но знаех че това е защото когато беше малко ние му разрешихме това. Можем ли да се преборим с навика му да гризе обувки или сме обречени да живеем вечно с него?

Златното правило когато отглеждаш малко кученце е просто: не му разрешавайте постъпки и поведение които не бихте искали да виждате от израстнало куче. Всичко което кученцето практикува през първите седмици и месеци от живота си почти сигурно се превръща в навик когато кучето израстне.

Както вече научихме, поведение което е забавно когато кученцето е малко, като гризането на обувки, може да бъде много по-малко привлекателно, а понякога и направо разрушително в зряла възраст. И когато кученцето израстне и стане голямо куче с по-голяма решителност, повишена независимост, и с тяло което е по-голямо, по-силно и по-бързо, разрушителните лоши навици могат да бъдат много по-голямо предизвикателство.


СПРЕТЕ ЛОШИТЕ НАВИЦИ ПРЕДИ ДА СА ЗАПОЧНАЛИ

Почти всеки който е отглеждал малко кученце ще си спомни за неща които ако има шанс да се върне назад във времето ще направи по различен начин. Ние правим най-доброто за нашите любимци, но пропуски се получават без значение колко добри са били нашите намерения. Но пропуск във възпитанието на кученцето не значи че вие сте обречени на цял живот с нагризани обувки. Трудно е да се отучи кучето от установен навик но с усърдие и повече усилия за обучение това е съвсем възможно.

Една от най-простите стратегии за отглеждане на кученце е предотвратяването на нежеланото поведение още от самото начало, преди още да е започнало. Превенцията включва премахване на възможностите за проява на нежеланото поведение, нещата които биха го провокирали. Осигурете на кученцето подходяща активност за изразходване на енергията му, като премахнете всякакви награди когато се прояви нежеланото поведение. Дори когато кучето ви вече не е кученце тази стратегия ще продължи да работи за да ви помогне да сложите край на гризането.


КАК ДА ПРОМЕНИТЕ НАВИКА НА ВАШЕТО КУЧЕ ДА ГРИЗЕ ОБУВКИ

Като начало премахнете изкушението да гризе обувки като направите невъзможно за вашето куче да ги вземе. Дръжте обувките си в затворени шкафове, в помещения недостъпни за вашето куче или на високи рафтове където то няма да може да ги достигне. Не оставяйте обувките си навсякъде, където кучето ви може лесно да ги достигне, например на пода до вратата и напомняйте на всички членове на семейството ви да правят същото.

Вместо това дайте на кучето си подходящи играчки или лакомства за гризане с които да си играе. И когато то гризе тази играчка или лакомство похвалете го или му дайте някаква допълнителна награда.

Ако намерите кучето си да гризе обувки, устойте на желанието си да го накажете или да му крещите – то ще се натъжи, а тъгата все е нещо което засилва желанието да гризе. Вместо това вземете обувката без да казвате нещо или да реагирате и насочете кучето към играчките и лакомствата му за гризане. Когато то прави това – похвалете го че гризе правилните неща и не обръщайте внимание когато гризе нещо което не трябва, само го вземете и го приберете на недостъпно място – толкова по-вероятно е кучето да обръща внимание на играчките които са за него, а не на вашите обувки.

Всеки път когато кучето прави това което вие искате и вие му се отплащате с награди и повече внимание, толкова повече новия полезен навик става по-вкоренен. Установеният навик е трудно да се промени, но с време и търпение може да се направи.