Контакт Магазини Вход клиенти
Навигация
ЗООМАРКЕТ ООД
Категории в блога
media

Не е изненадващо, че собствениците на кучета и котки често са объркани в избора на най-добрата храна за своя домашен любимец. Съществуват толкова много митове и противоречива информация, че решението с какво да храним любимото куче или котка, е много по-трудно, отколкото преди. Стопаните често решават да приложат диета, приготвена в домашни условия по много причини, включително: здравословни проблеми; недоверие към индустрията с храни за домашни любимци; убеждение, че храната, приготвена в домашни условия, е по-здравословна или желание да се използват, или избягват определени съставки.

Ако сте от хората, които решават да приготвят вкъщи храната на домашния си любимец, внимавайте! Защото дори и да изглежда лесно, всъщност и най-малките грешки в балансирането на съставките, или липсата им, могат да изложат на риск здравето на вашето куче или котка.

Надяваме се информацията и съветите, които предоставяме, да ви помогнат да изберете възможно най-доброто хранене за домашния ви любимец.

Кога да кажем „Твърдо НЕ“ на домашната храна:

        Когато отглеждаме подрастващи кучета и котки (на възраст под 12 месеца за котки и кучета от малки и средни породи, или под 18 месеца за кучета от едри породи).

        При бременни и/или кърмещи животни.

        Когато домашните любимци са с наднормено тегло. Много е трудно да се посрещнат всички хранителни нужди на организма по време на дългия процес на отслабване.

        При повечето котки: докато някои котки биха яли домашно приготвена храна, повечето биха отказали.

Дори, ако вашият домашен любимец не отговаря на никое от изброените по-горе условия, важно е внимателно да помислите дали диетата, приготвена в домашни условия, е най-добрият избор. Реалността е, че:

        Храненето с домашно приготвена храна често е значително по-скъпо и във време, и като парична стойност, отколкото храненето с висококачествена гранулирана диета.

        Няма доказателства, че домашно приготвената храна е по-полезна от балансирана висококачествена храна от търговската мрежа.

        Само защото вашият домашен любимец има здравословен проблем, не е нужно да приготвяте вкъщи храната му. Има голям избор от специализирани храни, които са много по-подходящи за съответната ситуация.

        Въпреки, че вашето куче или котка може да яде напр. сготвено пилешко или говеждо с ориз, това не е балансирана за него храна и дългосрочният й прием ще доведе до липси на вещества в организма на животното.

        Даването на домашно приготвена храна на здраво куче или дори на куче със здравословен проблем в ранен стадий, често ни отнема възможността да използваме правилната диета на по-късен етап. Поясняваме, ще бъде трудно за куче, което до сега е било хранено с домашно приготвена храна, да премине към полезна специализирана диета, когато е вече належащо, напр. при проблем с камъни в пикочния мехур, бъбречни заболявания, гастроинтестинални проблеми и др.