Контакт Магазини Вход клиенти
Навигация
ЗООМАРКЕТ ООД
Категории в блога
media

Писна ли ти от козината на кучето ти, която пада и постоянно се лепи по дрехите ти, по дивана, пада на пода, забива се в килима?

Защо се случвa?

Падането на козината се предизвиква от сезонните разлики в температурата, от дължината на деня и слънцегреенето. В определени периоди от годината нашите приятели реагират на тези промени, като отглеждат гъста зимна козина, когато температурата спадне и дните стават по-къси, или я разреждат - през пролетта, когато стане по-топло и дните по-дълги. Голяма част от съвременни кучета обаче се отглеждат в дома и прекарват много време на закрито, което обърква естествената загуба на козина и причинява случайни пристъпи на целогодишен косопад.

Не може да спрем косопада, но МОЖЕ да го сведем до минимум с 2 лесни действия!

Ключът към здравата козина е Омега 3 в храната за кучета, намира се в най-големи естествени количества в дивите риби. Кожата на кучето се нуждае от масла, за да запази космените фоликули , в противен случай косъмът може да стане чуплив и да падне. Избери беззърнена диета, с висококачествен протеин от животински произход, богата на качествени мастни киселини – Омега 3 и 6.

Разресвай редовно с гребен или четка, подходяща за козината на твоето куче – така, премахваш падналите косми, стимулираш кръвообращението, подобряваш мускулния тонус и състоянието на кожата. При дългокосмести кучета движи четката с къси, леки, въртеливи движения. Изягвай дългите разресвания, тъй като те пречупват космите. При породи с къса козина, четкай в посока на косъма, като започнеш от главата и постепенно се придвижваш назад към опашката. При всички породи обръщай особено внимание на гърба и задните части на бедрата, където се натрупват най-много мъртви косми. Освен, че домашния любимец ще има по-здрава козина, това дава възможност и да провериш състоянието на тялото, да забележиш необичайни признаци на здравословни проблеми, като бучки или неравности и др.