Контакт Магазини Вход клиенти
Навигация
ЗООМАРКЕТ ООД
Категории в блога
media


Да вземеш кучето си с теб на път ще направи пътуването забавно и няма да се притесняваш какво се случва с него у дома, докато ти отсъстваш. Но трябва предварително да се подготвиш за пътуване с домашен любимец. Когато планираш всичко предварително, ще избегнеш евентуални проблеми, които могат да се появят изненадващо. Даваме ти няколко съвета, с които да направиш почивката с кучето ти приятна и забавна:


Затваряне на кучето в транспортна клетка по време на пътуване


Нормално е да се чувстваш зле при мисълта, че трябва да затвориш любимото си куче в клетка. Но истината е, че повечето кучета се чувстват удобно и в безопасност в клетката по време на пътуване.


-> Много е важно да разходиш добре кучето и да изразходиш излишната му енергия, преди да го затвориш в клетката. Ако то е достатъчно уморено, ще предпочете да полегне за почивка.


-> Увери се, че в клетката няма нищо, което може да нарани кучето ти. Поводите и разхлабените нашийници са изключително опасни предмети, които създават риск от задушаване, ако се закачат някъде в клетката и кучето не може да се освободи.


-> Бъди позитивен. Кучето не трябва да си помисли, че клетката е затвор. Покажи му я и отвори вратичката. Не набутвай насилствено кучето в клетката. Дай му малко време само да влезе в нея. Когато то се настани удобно в нея, затвори вратичката. Отдалечи се спокойно, с позитивен език на тялото. Ако с тъжен тембър на гласа кажеш нещо от сорта на “Не бъди тъжен. Мама и Татко ще се върнат скоро,” кучето ти ще си помисли, че нещо не е наред и ще стане нервно и неспокойно.


-> Върни се след 15мин. Това ще намали безпокойството на кучето ти следващия път, когато го затвориш в клетката. Но не го вади все още от нея. Помни, че не искаш да представиш клетката като някакво лошо място. Просто отвори вратичката и остави кучето ти да излезе, когато реши.


Шофиране с куче в колата


Много добра идея е, докато шофираш, кучето ти да бъде затворено в клетка в колата. Освен това така няма да се разсейваш. По този начин отстраняваш всякакви предпоставки за катастрофа по време на път, заради неочаквани реакции на кучето. Друга превантивна мярка е да не храниш кучето си преди път, защото много кучета могат да повърнат от вибрациите в автомобила.. Не давай храна на кучето и по време на самото пътуване. Прави почивки, ако пътуването е по-дълго и разхождай кучето си, за да се облекчи и да изразходи енергия. И разбира се, в никакъв случай не оставяй кучето си в паркирана кола, особено, ако навън температурите са високи. Дори и с леко отворен прозорец, колата бързо се превръща във фурна, и кучето ти може да се дехидратира или да прегрее, като през лятото всичко това може да причини дори смърт.


Пътуване с кучето в самолет


Първата ти работа е да провериш какви са условията и изискванията на самолетната компания за пътуване с куче. Много компании изискват здравен сертификат, издаден от ветеринарен лекар или може да имат други изисквания, с които да те изненадат неприятно, ако решиш да се появиш неподготвен с кучето на летището. Кучето ти задължително трябва да пътува в транспортна клетка.


Както при пътуването с кола, стомахът на кучето трябва да е празен преди пътуването (кучето не трябва да е яло нищо поне 6 часа преди пътуването), също така кучето трябва да е облекчило физиологичните си нужди непосредствено преди полета. Но все пак трябва да осигуриш на кучето си достъп до малко количество вода, за да не се дехидратира.


Ако кучето ти е от голяма порода и пътува в багажното отделение, а не в пътническата кабина, не прави дълги сцени на сбогуване. Кучето ти ще се почувства обезпокоено, ако ти си спокоен и то ще е спокойно.


Как да бъде кучето ти спокйно по време на пътуването


Вземи в клетката любимото одеало на кучето си или любимата му плюшена играчка.


За допълнително успокояване пробвай да намажеш ръцете си малко лавандулово масло и масажирай кучето си в областта на холката, тази ароматерапия ще му подейства релаксиращо.


Престой в хотел


Както при пътуването със самолет, направи предварително проучване. Попитай дали хотелът, който се каниш да посетиш, разрешава престой с домашен любимец? Има достатъчно pet-friendly хотели, които с удоволствие ще приютят теб и кучето ти. Но трябва да гарантираш, че кучето ти ще се държи възпитано и няма да лае или вие, докато е в хотелската стая, и да смущава останалите гости на хотела. Ако кучето ти случайно се разлае, веднага го изведи на разходка, за да изхаби излишната си енергия и да се успокои.


В хотелската стая


Ти и кучето ти се намирате далеч от дома и кучето ти се сблъсква с нови миризми, звуци и предмети, които са непознати за него. Огледай внимателно обстановката и отстрани нещата, които кучето ти може да погълне. Обезопаси нещата, които може да повреди.


Какво да направиш, ако не можеш да вземеш кучето си с теб на път?


Намери човек, който да се грижи за него. Или да посещава дома ти и да го разхожда достатъчно време 2 пъти дневно. Или се довери на услугите на кучешки хотел, където ще се грижат за храненето и разходането му.


Пътуването с куче може да е забавно както за теб, така и за кучето. Но помни, че винаги трябва да се подготвяш добре предварително. Така ще избегнеш всякакви проблеми, които могат да възникнат. Бъди спокоен и балансиран. Взимай кучето си с теб, когато пътуваш, възможно най-често, и с времето то ще привикне и ще се чувства спокойно, а пътуването ви ще бъде приятно и забавно.


Приятно пътуване!